Akücü sektöründe 2024 yılına ait güncel fiyatlara aşağıdaki tablodan detaylı şekilde ulaşabilirsiniz.
Görüntülenme Sayısı 763
Akü, birçok cihaz ve araç için vazgeçilmez ve olmazsa olmaz denilecek bir enerji kaynağıdır. Araba aküsü, motosiklet aküsü, deniz aküsü, güneş enerjisi aküsü, jel akü gibi farklı çeşitleri bulunan aküler, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eder ve ihtiyaç halinde tekrar elektrik enerjisine dönüştürür.
Araba Aküsü: Araba aküleri, motorların çalışması için gerekli olan enerjiyi sağlar. Özellikle kuru akü ve start stop akü gibi çeşitleri bulunur. Araba aküsü fiyatları, kapasiteye ve akü markasına göre değişiklik gösterebilir.
Start Stop Akü: Start stop akü yeni arabaların bir çoğunda bulunur. Start stop sistemi motoru otomatik olarak kapatıp yeniden çalıştırır ve rölanti süresini kısaltır. Yakıt tüketimini ve emisyonu düşürür.
Motosiklet Aküsü: Motosiklet aküleri, daha küçük bir yapıdadır. Motosiklet aküsü alırken ihtiyaca uygun olanı seçmek en önemli kriterdir.
Derin Döngü (Deep Cycle) Akü: Derin döngü aküsü deniz aküsü olarak da bilinmektedir. Tekne ve yat gibi deniz araçlarında kullanılmaktadır. Derin döngü aküler sürekli şarj ve deşarj olurlar. Derin döngü akünün en önemli özelliği uzun süre depolama sağlamasıdır.
Güneş Enerjisi Aküsü: Güneş enerjisi aküleri, güneş panelleri ile üretilen enerjiyi depolar. Lityum iyon akü ve jel akü gibi çeşitleri mevcuttur.
Jel Akü: Jel akünün enerji tutma kapasitesi daha yüksektir çünkü içerisinde jel kıvamlı elektrolit bulunmaktadır. Jel akü, sıcaklığa ve titreşime karşı daha dirençlidir. Jel akü bakımında en önemli nokta, akü valflerinin zorlanarak açılmasıdır. Bunların haricinde dikkat edilmesi gereken diğer noktalardan biri ise kutup başlarının temiz olmasıdır. Belirli zamanlarda jel akünün elektrolit seviyesinin ölçülmesi önemlidir. Jel aküler, su ilavesi gerektirmemektedir. Jel aküler 7 amperden başlayıp 200 ampere kadar çıkmaktadır.
Akünün şarj edilmesi bakım ve uzun ömürlü olması açısından önemlidir. Akü şarj etmek için servisten destek alabilir veya akü şarj cihazı temin edip kendiniz şarj etmeyi öğrenebilirsiniz.
Akü ömrü, kullanım şartlarına ve bakımına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle araba aküleri 3-5 yıl, motosiklet aküleri, 2-4 yıl ömre sahiptir. Güneş enerjisi aküleri olan jel akü ve lityum iyon aküler ise 5-15 yıl arasında kullanılabilmektedir. Akü ömrünü uzatmak için düzenli olarak bakım yapılmalı ve doğru kullanmaya özen gösterilmelidir.
Akü fiyatları, akünün türüne, kapasitesine, markasına göre farklılık göstermektedir. Araba aküsü alacaklar için akü fiyatları 72 amper, 60 amper gibi özelliklerine göre veya lityum iyon akü, jel akü çeşitlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak akü fiyatları 1000-30000 TL arasında değişebilmektedir. Lityum iyon akü fiyatları diğer akülere göre daha yüksektir. Akü satın alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör araca ve cihaza uygun olan aküyü seçmektir.
Akü ömrünü uzun tutmak ve performansını arttırmak için düzenli olarak yaptırmak önemlidir. Akü bakımı yapılırken dikkat edilen noktalar ise,
Akü su seviyesi: Kurşun-asit akülerde su seviyesi düzenli olarak kontrol edilir ve gerektiğinde distile su eklenmesi gerekir.
Korozyon temizliği: Akü kutup başlarında oluşan korozyonun temizlenmesi gerekmektedir.
Şarj durumu: Akünün şarj durumu düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde akü şarj cihazları temin edilerek akü şarj edilmelidir.