Görüntülenme Sayısı 414
Masaj, vücudun yumuşak dokularına uygulanan sistematik dokunuşlar ve hareketler ile yapılan bir tedavi yöntemidir. Masaj uygulaması ile; kasların gevşemesi ve kan dolaşımının hızlanması ile fizyolojik bir rahatlama sağlarken aynı zamanda psikolojik etki de yaratarak rahatlamaya yardımcı olur. Masaj; stres ve sabit çalışma koşulları gibi sebeplerden dolayı oluşan kas gerginliğini önlemek ve vücuttaki gerginliği azaltarak konforlu hissetmeyi amaçlamaktadır. Masajın kökeni antik çağlara kadar uzanmaktadır ve farklı kültürler tarafından çeşitli teknikler geliştirilerek günümüzde halen uygulanmaktadır. Masaj; el, parmaklar ya da dirsek ile ihtiyaç duyulduğunda ise teknolojik cihazlardan yardım alarak da uygulanabilmektedir.
Masaj; vücut sağlığı açısından çeşitli faydalara sahiptir. Yoğun geçen günlerin, sabit çalışma koşullarının, uzun süre hareketsizliğin, stresin neden olduğu kas gerginliğini hafifletmeyi amaçlar. Dinlendirici ve canlandırıcı etkiye sahip olan masajın faydaları ise şunlardır:
Masaj, günümüzde yalnızca lüks bir rahatlama aracı olarak görülmektedir oysa ki sağlık açısından da önemli bir terapi yöntemi olarak kullanılır. Düzenli aralıklarla masaj yaptırmak, vücudun sağlığını korumaya yardımcı olarak yaşam kalitesini artırmaktadır.
Masaj terapisti olarak da adlandırılan masöz ve masör, vücudun yumuşak dokularına çeşitli masaj teknikleri uygulayarak; fizyolojik ve psikolojik rahatlama sağlamayı amaçlayan profesyonellerdir. Masöz ve masörün arasındaki temel fark ise cinsiyetlere dayanmaktadır. Masöz; kadın masaj uzmanına verilen isimdir, masör ise erkek masaj uzmanına verilen isimdir.
Masöz ve masörlerin görevleri birbirlerine benzemektedir. Çeşitli masaj teknikleri ile ağrı gidermeyi, kasların gevşemesine yardımcı olmayı sağlayarak psikolojik ve fiziksel rahatlamayı amaçlar. Masaj uzmanı olarak da bilinen masöz ve masörlerin görevleri şunlardır:
Masaj türleri ve çeşitleri şunlardır:
Masajın birçok tekniği ve türü bulunmaktadır ve bu masaj teknikleri ve masaj türleri kişinin ihtiyaçlarına yöneliktir. Masaj teknikleri şunlardır: öfloraj (sıvazlama), petrisaj (yoğurma), friksiyon (dairesel baskı), tapotman (avuç içi darbe), haşman (parmak dışı darbe), percussion (düz baskı), kedi yürüyüşü, vibrasyon (titretme) gibi masaj teknikleri bulunmaktadır. Her masaj tekniği, masaj türüne göre değişiklik göstererek uygulanmaktadır.
İsveç masajı diğer adı ile klasik masaj en çok tercih edilen masaj türüdür. Vücuttaki gerginliğin azaltılmasını, kan dolaşımının artırılmasını sağlayarak vücudun ruh halini dengelemeyi amaçlar. Diğer masaj türlerine göre daha hafif ve orta şiddette basınç uygulandığı için birçok kişi tarafından tercih edilir. Klasik masajda, kasların en üst katmanlarına hafif ve ritmik vuruşlar yapılır ve böylece kas gerginliği azaltılarak vücutta rahatlatıcı bir etki sağlanır.
Medikal masaj, tıbbi masaj olarak da adlandırılan ve doktorun tedavi planı dahilinde yapılan masajlardır. Medikal masajda, konulan tıbbi tanıya odaklanılır ve medikal masaj uzmanları ya da fizyoterapistler tarafından yapılır. Medikal masajın amacı; ağrıyı yönetmek, stresi azaltmak, dolaşımı iyileştirmek, esnekliği artırmak gibi rahatsızlıklarda tercih edilmektedir. Medikal masaj genellikle; nöropati, fibromiyalji, spor yaralanmaları, yüksek tansiyon, kanser gibi rahatsızlıklara sahip olan insanları tedavi etmeyi amaçlar.
Derin doku masajı, klasik masaj türünde kullanılan vuruş tekniklerine benzer, hafif ve orta basınç ile yapılan masaj türüdür. Kulunç ya da kas tutulması gibi durumlarda tercih edilir ve tercihe göre sert basınç uygulaması yapılır.
Thai masajı, enerji odaklı masaj türlerindendir ve daha hareketli bir masaj türüdür. Thai masajında el ve parmakların kaslarla olan etkileşimi yoga hareketleri ile desteklenir. Thai masaj türünde, vücudun belli bölgelerine uygulanan baskılara ek olarak; esneme ve hareket içeren bir masaj tekniği uygulanmaktadır. Thai masajında, masaj uzmanı basıncı yalnızca elleri ile değil dirseklerini ve ön kollarını kullanarak uygulamaktadır. Thai masajı sayesinde birçok bel ağrısı, baş ağrısının hafifletildiği ve eklem hareketliliğinin olumlu yönde etkilediği bilinmektedir.
Aromaterapi masajı; derin doku ve klasik masaj türünü içeren ve uçucu yağların kullanılmasıyla yapılan bir masaj türüdür. Aromaterapi masajında kullanılan yağlar direkt cilde uygulanarak gevşeme, ağrı hissini azaltma ve psikolojik rahatlama sağlar.
Aromaterapi masajında kullanılan bazı uçucu yağların hamilelik sırasında kullanılması riskli olabilmektedir bu nedenle hamilelere aromaterapi seansı öncesi doktorlarına başvurmaları önerilmektedir.
Lenf drenaj masajı, vücutta bulunan lenf sıvılarının dolaşımını arttırmaya ve ödemin azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla yapılan bir masaj türüdür. Hafif, yavaş ve ritmik hareketler ile cilt yüzeyine yapılan bir masajdır. Lenf sıvısı akışını hızlandırır ve ödemi en aza indirerek rahatlık hissi verir. Lenf drenaj masajı ile vücut toksinlerden, bakterilerden, kimyasal atıklardan ve fazla sıvıdan arındırılır ve direnç sistemini güçlendirilmesine yardımcı olur.
Son dönemlerde oldukça tercih edilen prenatal masaj yani hamile masajı vücutta hamilelik sürecinde oluşan ödemi, bel ağrısını, ayak bileklerindeki şişme problemlerini azaltmaktadır. Hamilelik masajı, uzmanlar tarafından uygulanması gereken bir masaj türüdür. Hamilelik sürecinde, düzenli olarak yapılan doğum öncesi masajlar ile rahatlama ve krampların hafifletilmesi hedeflenmektedir. Hamilelik masajı ile birçok kadın hamilelik sürecini daha konforlu geçirmektedir.
Refleksoloji masajı ayak masajı olarak da bilinir ve ayağa uygulanan refleks noktalarının uyarılmasını içermektedir. Refleks noktalarına uygulanan baskı ile enerji tıkanıklıklarının giderildiği ve vücut sağlığını olumlu yönde artırdığı gözlemlenerek rahatlama hissiyatı oluşmaktadır.
G5 masajı diğer masaj tekniklerinin ve türlerinin aksine titreşimli bir alet yardımıyla yapılan masaj türüdür. G5 masajı ile bölgesel olarak zayıflama ve sıkılaşma hedeflenir. Kadınlar tarafından sıkça tercih edilen G5 masajı genellikle selülit ve karın bölgesi için tercih edilmektedir. Hızlı titreşimler ile uygulanan bölgede sıkılaşma sağlar ve cilt dokusundaki kan akışını hızlandırır. G5 masaj aleti sayesinde, cilt yüzeyine ulaşan titreşimler yağ dokularının hızlı bir şekilde parçalanmasını sağlamaktadır. Böylece ciltteki yağ dokuları azalarak kişinin kilo vermesine yardımcı olunur.
Masaj; stres, ağrı, kas gerginliğini azaltarak vücutta fizyolojik ve psikolojik rahatlama sağlar. Masaj fiyatları, masaj terapistinin eğitim seviyesine ve uyguladığı masaj türüne göre değişiklik göstermektedir. Kaliteli masaj hizmetini, bu alanda eğitim görmüş ve sertifikalı olan masaj uzmanlarından almanız vücut sağlığınız için önemli bir unsurdur. Güvenilir, kaliteli ve alanında uzman masaj terapistlerinden hizmet almak için HizmetJet’e göz atabilirsiniz. Masaj fiyatları, 450 TL ile 3000 TL arasında değişiklik göstererek, masaj uzmanına ve yapılan masaj türüne göre değişiklik göstermektedir.