Görüntülenme Sayısı 711
Emlakçı, gayrimenkul alım, satım, kiralama işlemlerinde aracılık yapan ve bu hizmetler ile ilgili danışmanlık yapan kişilerdir. Emlakçılar; iş yeri, arsa, ev, villa gibi gayrimenkullerin pazarlanmasını sağlar. Emlakçılar, alıcı ve satıcı arasındaki iletişimi sağlayarak, işlemlerin düzenli ve güvenli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olurlar.
Emlakçılık, gayrimenkul kiralama, alım, satım işlemlerini organize eden ve bu kiralama, alım, satım hizmetleri hakkında danışmanlık veren bir meslektir. Emlakçılık, piyasa analizi yapar ve potansiyel müşterilerine bütçelerine uygun, en uygun fiyatlı seçenekleri ve talep edilen koşullardaki gayrimenkul seçeneklerini sunarak, yardımcı olur.
Arsa, ev, villa, bina, dükkan gibi birçok gayrimenkulün satış ve kiralama işlemlerini yürüten emlakçılar, emlak sektörü içerisinde alanlara ayrılır. Emlakçı olarak çalışan kişinin çalıştığı alan farklılık gösterebilmektedir. Ticari gayrimenkul, mesken gayrimenkul, uluslararası gayrimenkul gibi farklı emlak sektörleri bulunmaktadır. Emlakçının hangi alanda daha çok bilgisi ve portföyü bulunuyorsa müşterilerinin ihtiyaçlarına göre mevcut olan portföyünü sunar ya da ihtiyaç olunan alandaki portföye sahip olan başka emlakçıya yönlendirir.
Yüksek kazanca sahip olan meslekler arasında olan emlakçılık aynı zamanda bağımsız bir meslek grubudur. Mevzuata göre emlakçı olmak ve emlakçılık yapabilmek için birçok şartı yerine getirmek gerekmektedir. Emlakçı olmak için, üniversite mezuniyetine ihtiyaç yoktur ilkokul mezunu olmak yeterlidir. Emlakçı olmak ve emlakçılık yapabilmek için bazı belge ve sertifikalara ihtiyaç olabilmektedir. Alınan belge ve sertifikalar ile müşterilerinize daha iyi hizmet vererek güvenini kazanabilir ve güvenilir emlakçı olarak emlak sektöründe çevrenizi artırabilirsiniz. Emlakçı olmak için, alınan eğitim ve sertifika kurslarını tamamladıktan sonra emlak mesleki yeterlilik belgesini Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan alarak emlak ofisinizi açabilirsiniz.
Emlakçılık yapabilmek için gerekli olan bazı belgeler ve sertifikalar bulunmaktadır. Emlakçı olup emlakçılık yapabilmek için öncelikle Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen yetki belgesine ihtiyaç vardır. Kariyerini emlakçılık yaparak emlak sektöründe ilerlemek isteyen kişiler için bu belge zorunludur. Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen “Yetki Belgesini” almadan önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ya da yetkili olan kuruluşlar tarafından verilen 100 saatlik eğitim içeriğinin tamamlanması gerekmektedir. Eğitimin başarı ile tamamlanmasının ardından “Emlak Danışmanlığı Eğitimi” sertifikası alınmaktadır. Emlakçılık yapmak isteyen ve kendi emlak ofisini açmak isteyen kişiler, işletmenin yasal olarak tanınırlığını sağlamak için ticaret sicil kaydını yapmalıdır.
Emlak sektöründe profesyonel olarak çalışmak isteyenler için yetki belgesi almak zorunludur. Emlak yetki belgesi ya da emlakçı belgesi ismiyle kullanılan bu belge Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Emlakçı yetki belgesi almak için:
Emlakçıların maaşları; çalıştıkları lokasyona, mevcut portföylerine, satış ya da kiralama hizmeti için aldıkları emlakçı komisyonuna göre değişiklik gösterir. Türkiye’de emlakçıların, gayrimenkul danışmanlarının aylık maaşları; yapmış oldukları konut, arsa, villa, işyeri satış ve kiralama sayılarına göre değişebilir. Emlak danışmanları ve gayrimenkul danışmanları yapmış oldukları satış ve kiralama komisyonları üzerinden para kazanmaktadır. 2024 yılı verilerine göre iyi ve güvenilir bir emlakçı ortalama 28.000 TL ile 65.000 TL arasında maaş almaktadır. Bu oran emlakçının, portföyüne, lokasyona, satış ve kiralama oranlarının sayısına ve aldığı komisyona göre artış - azalış gösterebilmektedir.
Emlakçının görevi, potansiyel satıcı ile potansiyel alıcının bir araya gelmeden, emlakçı vasıtası ile satış ya da kiralama hizmetinin yapılmasıdır. Emlakçılık yapan kişiler; ev, apartman, arsa, dükkan, ofis, plaza, bina, villa, çiftlik ve daha birçok gayrimenkulün satışına ve kiralanmasına aracılık yapan ve bundan komisyon alarak çalışan kişilerdir. Emlakçıların görevi, satışı ya da kiralama işlemi yapılacak olan gayrimenkulün alıcısına, bilgi ve danışmanlık hizmeti vererek satışını ya da kiralanma işlemini gerçekleştirmektir. Emlakçılar, müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun gayrimenkulü bularak bilgi verir ve müşterilerin doğru gayrimenkulü kiralamasını ya da satın almasını sağlar. Emlakçılık, bir nevi aracılık hizmeti sağlar.
Emlakçı komisyonu, potansiyel satıcı ve potansiyel alıcı müşteriye aracılık eden ya da yapmış olduğu danışmanlık hizmeti karşılığında belli bir oranda yapılan ödemeye emlakçı komisyonu denir. Gayrimenkul satışında ya da kiralamalarda emlakçı komisyonunun kimden alacağı değişiklik gösterebilmektedir. Ev satışı yapılıyor ise evin fiyatı üzerinden komisyon hesaplanmaktadır. Yeni mevzuata göre emlakçı komisyonu, 2024 yılı mevzuatına göre ev sahibinden %2 oranında, alıcı olan kişiden de %2 oranında alınır. Kiralama işleminde ise alınan emlakçı komisyonu, tek sefer olacak şekilde kiracıdan bir aylık kira miktarı kadar alınmaktadır.
Satıcı ve alıcı müşteri arasında aracılık görevi gören emlakçılar, hem ev sahibinden hem de alıcıdan emlakçı komisyonu almaktadır. Herhangi bir menkul alınacağı zaman her iki tarafta yani alıcı da satıcı da belirli oranda emlakçı komisyonu ödemektedir. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine 2024 yılı için göre ev satışı üzerinden ev sahibinden %2 + KDV, alıcı üzerinden ise %2 + KDV emlakçı komisyonu almaktadır. Kiralama üzerinden yapılan işlemlerde ise, en fazla bir aylık kira tutarında emlakçı komisyonu ödenmektedir. Mevzuata göre emlakçılar, alım ve satım işlemlerinde hizmet bedeli oranının, sözleşmede yer alan satış bedelinin 2024 yılı katma değer vergisi hariç %4’ünden fazlasını alamamaktadır.
Gayrimenkul kiralama ya da satış yapacak olan emlakçılar mevzuata göre belirli oranlarda emlakçı komisyonu alabilmektedir. Taşınmaz Ticareti 2024 mevzuatına göre satış tutarının %2’si + KDV (%20) satıcıdan, %2 + KDV (%20) ise alıcıdan ayrı ayrı alınmaktadır. Sözleşme yapılması durumunda toplamda en fazla %4 oranında emlakçı komisyonu alınabilmektedir. Emlakçılar, gayrimenkulün gösterilmesi ya da tanıtılmasından dolayı herhangi bir komisyon talep edemez. Göstereceği menkulün şehir dışında olmasına karşı sadece ulaşım bedeli talep etme hakkı vardır.