Fotoğrafçı sektöründe 2024 yılına ait güncel fiyatlara aşağıdaki tablodan detaylı şekilde ulaşabilirsiniz.
Görüntülenme Sayısı 422
Fotoğrafçı, kamera ve diğer fotoğrafçılık ekipmanlarını kullanarak görüntüler üreten kişiye denir. Fotoğrafçı, belirli konuları ve manzaraları fotoğraf makinesi ile kaydeden kişidir. Fotoğrafçılar çeşitli teknik ve ekipmanlar sayesinde görüntüleri yakalar ve bu görüntüleri dijital olarak sunar ya da baskı formatında basarlar.
Fotoğrafçılık, anı ölümsüzleştiren bir sanat dalıdır. Fotoğrafçı sadece anı yakalamak ile kalmaz aynı zamanda anı estetik ve duygusal derinleri ile sunma tekniklerini kullanır. Fotoğrafçılık; ışığın, kompozisyonun ve perspektifin usta bir şekilde kullanılması gereken bir alandır. Doğa fotoğrafçılığı, portre fotoğrafçılığı, düğün fotoğrafçılığı, moda fotoğrafçılığı, ürün fotoğrafçılığı gibi farklı alanlarda uzmanlaşabilirler.
Fotoğrafçılar, kaliteli ve gerçeğe en yakın görüntüyü elde edebilmek için bazı ekipmanlar kullanmaktadır. Bunlar:
Fotoğrafçılar, çekim öncesinde, sonrasında ve çekim anında bazı görevler üstlenmektedir. Bu görevler:
Fotoğrafçılar, etkileyici ve kaliteli görüntüler elde etmek için bazı tekniklerden faydalanmaktadır. Bu teknikler:
Düğün hazırlığı, evlenecek olan çiftlerin en özel ve güzel günlerini özelleştiren bir alandır. Düğünün ardından hatıra olarak kalacak olan kareler için her çift başarılı fotoğrafçılar ile çalışmak istemekte. Düğün fotoğrafçılarının birçoğu hem stüdyo hem de dış mekan çekimi yapmaktadır. Yalnızca dış mekan çekimi üzerine çalışan, freelance çalışan düğün fotoğrafçıları da bulunmaktadır. Fotoğrafçıların birçoğu mevsimlere özel farklı konsept düğün çekimi hazırlamaktadır. Düğün haricinde de çalışan fotoğrafçılar; kına, bekarlığa veda, nişan gibi birçok organizasyonda da anlarınızı ölümsüzleştirmektedir.
Portre fotoğrafçılığı, insanların yüz ifadelerini ya da duygularını yakalamayı amaçlar. Portre fotoğrafçılığında; doğru pozlama, netlik ve arka plan oldukça önemlidir. İyi bir portre fotoğrafta, duyguların gözlerden ve bakışlardan yakalanması gerekmektedir. Bu yüzden fiziksel görünüş değil bakışlarının etki yaratması konu edinerek ön plana çıkarılır.
Fotoğrafçılık nedir ve fotoğrafçılık çeşitleri nelerdir sorusunun yanıtını merak edenler için bir diğer fotoğraf türü ise manzara fotoğrafçılığıdır. Manzara fotoğrafçıları, doğanın güzelliklerini doğal bir biçimde yakalamayı amaçlarlar. Geniş açılı lensler ve tripodlar manzara fotoğrafçılarının vazgeçilmez ekipmanlarındadır. Göller, ormanlar, deniz kıyısı gibi açık havada çekim yapmaktadırlar. Manzara fotoğrafçılığında uzun pozlama çalışmaları yapılmaktadır bunun için SRL makinalar kullanıma daha uygundur. Full Frame bir gövde ve geniş açı lensler ise ISO performansını artırarak keskinlik sağlar.
Doğum fotoğrafçılığı, anne ve baba adayları için önemli bir an olan doğumun anısını ölümsüzleştirmek için, doğum sırasında ya da sonrasında yapılan çekimdir. Doğum fotoğrafçısı, doğumun yapılacağı hastanede hazır bulunarak doğum esnasında ve sonrasında fotoğraf çeker. Doğum fotoğrafçısı, anne ve babanın doğum sırasında yaşadığı duygusal anları yakalar ve yaşanılan yoğun duyguları fotoğraflara yansıtır. Doğum fotoğrafçılığı, bebeğin doğduğu anın haricinde ailenin heyecanını ve mutluluğunun bir hikaye olarak anlatılmasını sağlayarak hatıra olarak kalmasını sağlar.
Ürün fotoğrafçılığı, yüksek kaliteli ürün fotoğrafları oluşturmak, ürünlerin nasıl şekillendirileceğini belirlemek ve ışıklandırma ayarları yaparak bir ürünü tanıtmak amacıyla yapılan çekimdir. E-ticaretin popülerleşmesi ile beraber ürün fotoğrafçılığı da değer kazanan meslekler arasında. Dergilerde, kataloglarda ve daha birçok platformda kullanılan ürün fotoğrafçılığı, tek bir fotoğraf ile binlerce ürün satılmasına yardımcı olmaktadır.
Dış çekim birçok insan tarafından günümüzde oldukça popüler hale gelmiştir. Düğün, nişan, baby shower, doğum günü, evlenme teklifi gibi birçok organizasyon için dış mekan fotoğrafçılığı tercih edilmektedir. Yapılacak olan çekime ve mekana göre çekim süresi değişiklik gösterebilmektedir. Dış mekan çekimleri genellikle 2 saat sürmektedir talebe göre değişebilmektedir.
Fotoğrafçıların uzman olduğu alanlar bulunur ve bu alanlara göre çekim yaparak hizmet sunmaktadırlar. Fotoğrafçıların sunduğu hizmetler:
Üniversitelerin; Sinema ve Televizyon, Fotoğrafçılık bölümlerinden mezun olarak fotoğrafçı olunabilmektedir. Bunların haricinde sertifika programları, meslek edindirme kursları ile de fotoğrafçılık eğitimi alınarak fotoğrafçı olunabilir. Fotoğrafçılık, oldukça geniş bir kariyer alanına sahiptir. Freelance fotoğrafçı olarak çalışabilir, fotoğraf stüdyosu açabilir ya da medya ve reklamcılık sektörlerinde iş bulabilirsiniz. Bunların haricinde sosyal medya platformlarındaki portföyünüzü sergileyerek geniş kitlelere ulaşarak, müşteri kitlenizi artırabilir ve popüler bir fotoğrafçı olabilirsiniz.
Vesika kelimesi, kelime anlamı olarak belge demektir. Vesikalık fotoğraf ise belge için gerekli olan fotoğraf anlamına gelmektedir. Vesikalık fotoğraf; resmi belgelerde, işe girişlerde ve daha birçok yerde kullanılmaktadır. Yüzün belirgin olarak ön planda olduğu ve belirli ölçülerde olan fotoğraflardır. Vesikalık fotoğraf boyutları 4.5x6 cm’dir.
Biyometrik fotoğraflar, standartları ICAO tarafından belirlenen, makinede okunabilen, yüksek kaliteli ve belirli ölçülerde olma zorunluluğu, olan yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır. Seyahat belgelerinde de kullanılabilen biyometrik fotoğraf ölçüleri 50 mm X 60 mm ve fon beyaz ve desensiz olmalıdır. Biyometrik fotoğrafta ayrıntılar keskin ve net olmalıdır.
Fotoğrafçı fiyatları, mekana ve fotoğraf çekimine göre değişiklik göstermektedir. 2024 yılı biyometrik ve vesikalık fotoğraf çekim ücretleri 4 adet 280 TL ile 360 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Drone fotoğraf çekimi 2024 yılı için 6.000 TL ile 9.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Düğün hikayesi çekimleri ise 12.000 TL ile 35.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.