Görüntülenme Sayısı 185
Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin lazer ışınları ile kalıcı olarak yok edilmesi amacıyla kullanılan bir yöntemdir. Vücudun tüm bölgelerine uygulanabilen lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin köküne lazer ışını ile müdahale ederek kalıcı çözüm sağlar. Lazer epilasyon erkek ya da kadın, cilt tonu farketmeksizin herkes için uygundur. Lazer epilasyonun hedefi, kılı üreten kök hücrelerinin fonksiyonunu bozarak bir daha kıl üretememesini sağlamaktadır. Kılın yapısında bulunan ve kıla rengini veren melanin, lazer ışınının emilmesi ile oluşan ısı enerjisi ile kılı üreten kök hücrelerine hasar verir. Vücutta bulunan ve istenmeyen tüyler hem kadınlar hem de erkekler için estetik açıdan sorun yaratabilmektedir. Aşırı tüylenme, hormonal olabileceği çeşitli kozmetik ürünlerinden veya çeşitli ilaç kullanımından dolayı olabilmektedir. İstenmeyen tüylerden kurtulmak için günümüzde birçok yöntem kullanılmaktadır. Bunlar; ağda, jilet, ip, cımbız, tüy dökücüler gibi. Bunlar istenmeyen tüyler için kalıcı bir çözüm elde etmemektedir.
Epilasyon işlemi için kullanılan belirli lazer epilasyon cihazı mevcuttur. Lazer epilasyon işlemine kıl tipine uygun lazer cihazı ile başlanması, epilasyonun etkinliğini artırarak hızlı sonuç alınmasını sağlar. Lazer epilasyon çeşitleri ise; Diode Lazer Epilasyon, Alexandrite Lazer Epilasyon, Nd Yag Lazer Epilasyon, Ruby Lazer, IPL olarak sınıflandırılabilir.
Diode lazer epilasyon; son yıllarda oldukça popülerleşen ve kullanılan, erkek ve kadınlar tarafından da sıkça tercih edilen ve her kıl tipi, cilt rengi, tüy yapısında etkili olan lazer epilasyon çeşididir. Diode lazer 800-810 nm dalga boyuna sahip olması sebebi ile cildin derinliklerine rahatça inerek en ince tüylerde dahi etkili bir çözüm sunmaktadır. Cilde yakın mesafeden atışlar yapılan Diode Lazer uygulamalarında, ağrı ve acı hissiyatını en aza indirmek için soğutucu jel kullanılmaktadır.
Alexandrite lazer epilasyon günümüzde sıkça tercih edilen, açık renk cilt tipinde ve koyu renk kıllarda etkili olan lazer epilasyon çeşididir. Alexandrite lazer, 755 nm dalga boyuna lazer sahiptir ve tüylerin işlem sırasında vücuttan uzaklaşması, uygulama sonrasında müşteri memnuniyeti artırmaktadır. Soğutucu sistem ile ağrı ve acı hissiyatı en aza indirgenir. Koyu ten rengine sahip kişilerde Alexandrite lazer epilasyon uygulaması yapılması yan etki ihtimalini artırır. Bunun sebebi ise, vücutta bulunan melaninin, Alexandrite Lazerden gelen ışınları güçlü bir şekilde tutabilmesidir. Alexandrite Lazer Epilasyon, yüz bölgesine uygulanmamalıdır çünkü yüz tüylerinin artışına sebep olabilmektedir. Ayrıca; sırt, omuz, kol, bel bölgelerinde Alexandrite Lazer Epilasyon istenilen etkiyi sağlamamaktadır.
Ruby lazer, 694 nm dalga boyuna sahip kısa tüyler üzerinde etkili olan bir epilasyon çeşididir. İnce ve açık renkli cilt tipinde etkili olan Ruby lazer epilasyon; yüz, boyun, bikini bölgesi, koltuk altı, göğüs bölgelerine uygulanabilmektedir. Ancak, ciltte kahverengi benekler şeklinde lekelenmelere sebebiyet verdiği için günümüzde artık kullanılmamaktadır.
Nd Yag Lazer Epilasyon, 1064 nm dalga boyuna sahip, koyu cilt tipleri için geliştirilen epilasyon sistemidir. Nd Yag lazer, açık renk cilt tipinde de uygulanabilen bir lazer epilasyon çeşididir ancak her lazerin cilt ve ten rengine göre ayrı özellikleri bulunur. Nd Yag lazer aynı zamanda leke tedavisinde de kullanılmaktadır. Nd Yag Lazer Epilasyon, diğer lazer epilasyon çeşitlerine göre biraz daha ağrılı bir uygulamadır.
Lazer epilasyon, kıl tipine ve cilt tonuna uygun cihaz kullanılarak tüm vücut bölgelerine uygulanabilmektedir. Lazer epilasyon uygulamasının kullanıldığı bölgeler; sırt bölgesi, çene, ense, koltuk altı, bıyık, boyun, yüz, bacak, göğüs, bel, sakal üstü, genital bölge olarak sayılabilir.
Koltuk Altı Lazer Epilasyon: Hijyenik ve estetik sebepler ile genellikle koltuk altı tüyleri istenmeyen tüyler arasındadır. Koltuk altı lazer epilasyon işlemi ortalama 6-8 seans uygulanmakta ve başarı elde edilmektedir. Koltuk altı lazer epilasyon işlemi öncesinde parfüm ve deodorant kullanılması önerilmemektedir. Koltuk altı epilasyonunda en çok kullanılan cihazlar ise, Diode ve Alexandrite lazer epilasyon cihazlarıdır.
Genital Bölge Lazer Epilasyon: Genital bölge lazer epilasyon, kişisel tercihler sebebi ile genellikle kadınlar tarafından sıkça tercih edilen epilasyon bölgesidir. Genital bölge lazer epilasyon uygulamaları ortalama 6-8 seans uygulanmakta ve büyük oranda başarı elde edilmektedir. Genital bölge lazer epilasyon yönteminde üst kısımlar epilasyona daha başarılı bir sonuç verirken, labium kısımları daha az başarı elde etmektedir. Lazer epilasyon uygulamasında, lazer ışınlarının etkisi cilt yüzeyinde kalarak cilt altına inmemektedir bu yüzden iç organlar, rahim ve yumurtalıklara kanıtlanmış bir zararı bulunmamaktadır.
Bacak Lazer Epilasyon: Bacak bölgesinde oluşan tüylenme genellikle genetik kaynaklıdır. Lazer epilasyon uygulaması ile ağda ve epilatör gibi geleneksel uygulamalar azalmıştır. Bacak bölgesinde oluşan batık, kıl dönmesi gibi şikayetlerin bir çoğu lazer epilasyon yöntemi ile kalıcı sonuçlar elde ederek başarı ile sonuçlanmaktadır. Bacak bölgesinde uygulanan lazer epilasyon işlemi genellikle 6-8 seans uygulanmaktadır. Bacak bölgesinde en çok tercih edilen lazer epilasyon cihazları ise, Alexandrite ve Diode lazerdir.
Yüz Bölgesi Lazer Epilasyon: Yüz bölgesinde oluşan istenmeyen tüylerde genetik faktörler etkili olabileceği gibi hormonal bozukluklardan da kaynaklanabilmektedir. Yüz bölgesinde oluşan tüylenmelerde öncelikle hormon düzeylerine bakılması önerilmektedir. Yüz bölgesinde oluşan tüylenme genetik faktörlerden ise bu bölgede diode lazer ya da iğneli epilasyon yöntemlerinin kullanılması önerilmektedir.
Bıyık Bölgesi Lazer Epilasyon: Bıyık bölgesinde yer alan tüyler kişiyi rahatsız ederek sosyal yaşantısını etkilemesine yol açabilmektedir. Bıyık bölgesindeki tüyler genellikle ince ve açık renklidir bu yüzden lazer epilasyon süresi bu bölgede daha da uzamaktadır. Genellikle 10-12 seans süren bıyık bölgesi epilasyonunda, Diode lazer ve iğneli epilasyon yöntemleri tercih edilmekte ve kalıcı sonuçlar elde edilmektedir.
Kol Bölgesi Lazer Epilasyon: Hem kadınlar hem de erkekler tarafından sıkça tercih edilen kol bölgesi lazer epilasyonu, 10-12 seans sürmektedir. Kol bölgesindeki tüylerin yapısı diğer bölgelere göre daha incedir. Alexandrite lazer epilasyon cihazı ince tüylerin artmasına sebep olabileceği için kol bölgesinde Diode lazer cihazı tercih edilmektedir.
Buz lazer epilasyon, vücutta istenmeyen tüylerin yok edilmesinde son dönemlerde sıkça tercih edilen bir epilasyon yöntemidir. Buz lazer türünde diğer lazer epilasyon yöntemlerindeki gibi soğutma sistemi kullanılır. Buz lazer cihaz başlığında bulunan kontak soğutma sistemi ile ciltte ağrı ve acı hissiyatı en aza indirgenmiştir. Buz lazer, Alexandrite lazerin etki etmediği ince tüylerde de etkili bir epilasyon cihazıdır. Aynı zamanda buz lazer, koyu ten rengine sahip kişilerde de rahat ve güvenli bir şekilde kullanılmaktadır. Buz lazer, 6-8 seans sonunda başarı elde etmektedir ve seans aralarında 5-6 hafta olması idealdir.
Lazer epilasyonun süresi, kişinin kıl tipine, vücut rengine ve kullanılacak olan lazer epilasyon cihazına göre değişiklik göstermektedir. Yüz, ense, bıyık, çene, kol gibi ince tüylerin bulunduğu bölgelerde lazer epilasyon süresi 10 seans sürebilmektedir. Koltuk altı, genital bölge, bacak gibi bölgelerde ise lazer epilasyon süresi 8-10 seans olabilmektedir. Koyu renk kıl tipine sahip olan kişilerde lazer epilasyon yöntemi daha hızlı sonuçlanırken açık renk kıl tipine sahip olan kişilerde bulunan melanin miktarı daha az olduğundan lazer epilasyon daha uzun sürmektedir.
Lazer epilasyon uygulaması yaptırmadan önce ve yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunlar:
Lazer epilasyon, sadece kıl köklerine etki ederek melaninin hasara uğramasını sağlar ve istenmeyen tüylere kalıcı olarak çözüm sunar. Lazer epilasyon yöntemi sadece kıl kökünü hedef alır ve dokulara herhangi bir zarar vermez. FDA onaylı uygun cihazlarla yapılan lazer epilasyon işlemi hem başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar hem de leke ve iz oluşumuna imkan vermez. Genital bölgelerde lazer epilasyon işleminin tehlikeli olduğu söylenmektedir fakat lazer epilasyon cihazları derinin altına ilerlemediği için rahim ya da yumurtalıklara herhangi bir zarar vermemektedir.