Sigortacı sektöründe 2024 yılına ait güncel fiyatlara aşağıdaki tablodan detaylı şekilde ulaşabilirsiniz.
Görüntülenme Sayısı 319
Sigorta, belirli bir prim karşılığında, sigortalı kişinin yaşamında ya da malvarlığından oluşabilecek riskleri güvence altına alan bir sistemdir. Sigorta, beklenmedik olaylardan kaynaklanan maddi kayıpların telafisi için kişiye güvence sağlamaktadır. Poliçe olarak isimlendirilen sözleşme ile oluşabilecek riskler ve bu risklerin oluşması halinde ödenecek tazminat tutarları belirlenir. Sigortalı kişi, sigorta şirketine düzenli olarak prim öder ve bu prim ödemesinin karşılığında ise belirli risklerin oluşması durumunda sigorta şirketinden tazminat alır.
Sigortacı, sigorta işlemlerini yürüten ve sigorta poliçelerini düzenleyen kişi ya da kurumlardır. Sigortacılar ya da sigorta şirketleri, oluşabilecek riskleri değerlendirir ve bu risklere karşı uygun olan sigorta poliçelerini hazırlar. Sigortacılar, sigorta şirketleri ile ya da bağımsız sigorta acenteleri olarak çalışabilmektedir. Örneğin, bir trafik kazası yaşadınız ve bir başka sürücü aracınıza çarparak olay yerinden kaçtı. Bu durumda kaskonuzun olması oluşan zararın karşılanacağı anlamına gelmektedir. Böylece arabanızın tamiri için büyük masraflar ödemek zorunda kalmazsınız.
Poliçe, yapılacak olan sigorta çeşidine göre değişiklik gösteren ve belirli risk tablolarına karşı ödenecek tazminat tutarlarının yazılı olduğu sözleşmedir. Poliçe, sigorta senedi olarak bilinmektedir. Sigorta hizmeti veren kurumlar tarafından sigorta hizmetinden yararlanacak olan kişi arasında karşılıklı olarak hak ve sorumlulukların belirtildiği bir anlaşma olarak da tanımlanabilir. Poliçe sayesinde sigorta şirketinin ve sigorta yaptıracak olan kişinin hakları korunur. Poliçe, üç farklı şekilde düzenlenmektedir. Bunlar; muhatap, keşideci ve lehtardır. Bir sigorta poliçesinde bulunması gerekenler ise; sigortanın türü, sigortanın başlangıç tarihi ve bitiş tarihi, sigorta şirketi tarafından vaad edilen teminat ve hizmetler, poliçe prim tutarı, sigorta ücreti ve ödeme planının yer alması gerekmektedir.
Sigorta çeşitleri, sigortalı kişinin ihtiyaçlarını ve karşılaşabileceği risklere göre çeşitlenmektedir. Sigorta çeşitleri zorun sigortalar ve isteğe bağlı sigortalı olarak ayrılmaktadır.
Zorunlu Sigortalar
İsteğe Bağlı Sigorta Çeşitleri
Zorunlu trafik sigortası sadece sürücüyü değil aynı zamanda üçüncü kişileri de koruyan bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası, motorlu araç sahiplerinin yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta türüdür. Zorunlu trafik sigortası, trafik kazalarında üçüncü şahıslara verilen bedensel ve maddi zararları karşılayan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortası 1 yıl geçerlidir ve her yıl yenilenmesi zorunludur. Zorunlu trafik sigortası olmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır. Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın belirli cezaları bulunmaktadır ve bu araçların, araç muayenesi yapılmamaktadır.
Özel sağlık sigortası (ÖSS), hastalık ya da kaza sonuçlarında oluşabilecek sağlık giderlerini karşılayan bir sigorta türüdür. Özel sağlık sigortası, doktor muayenesinden cerrahi operasyonlara kadar geniş bir yelpazede sağlık hizmetlerini kapsar. Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu özel sağlık kuruluşlarında ya da anlaşmalı doktor muayenelerinde tanı ve tedavi işlemlerinin, bütçeye uygun olacak şekilde yararlanmasını sağlayan sigorta çeşididir. Özel sağlık sigortası ile daha düşük fiyatlarda tedavi olma imkanı sunulur.
Tamamlayıcı sağlık sigortası (TSS); doktor muayenesi, tahlil ve tetkik gibi ayakta tedaviler ve hastanede yatarak tedavi olunması gereken ameliyat, diyaliz gibi masrafları kapsayan sigorta türüdür. Ayakta tedavi ve yatarak tedavi teminatı olarak ayrılmaktadır. Poliçelere göre ayakta tedavi hakkı ya da yatarak tedavi hakkı sene içerisinde belli bir limitle belirlenmektedir. Ayakta tedavi teminatları kapsamında; muayeneler, röntgen, laboratuvar tetkikleri, fizik tedavi, MR, BT gibi tıbbi görüntüleme hizmetleri karşılanmaktadır. Herhangi bir günlük limit bulunmamaktadır 5 - 10 arasında bir hak söz konusudur fakat yılda belirlenen oranın aşılması halinde ek ücret ödemesi gerekebilir.
Seyahat Sağlık sigortası, yurt dışı seyahatlerinde vize başvurusu yapılırken, yapılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Seyahat sırasında oluşabilecek yaralanma, hastalık durumları, kaza gibi durumları güvence altına almaktadır. Seyahat sağlık sigortası yalnızca sağlık durumlarının değil valiz kaybının yaşanması durumunda ya da seyahatin iptal edilmesi durumunda oluşacak maddi kayıpları da kapsamaktadır. Yurt içi ve yurt dışı seyahat sigortaları teminatları benzerlik gösterse de kapsamları farklıdır.
Kasko, araç sahiplerinin araçlarını çarpma, çarpılma, yanma, hırsızlık gibi risklere karşı koruyan bir sigorta türüdür. Kasko sigortası yalnızca aracın zararlarını karşılamaktadır. Zorunlu trafik sigortasındaki gibi üçüncü şahıslara verilen zararları karşılamamaktadır. Kasko sigortası, aracın herhangi bir kaza sonucunda ya da park halindeyken hasar alması durumunda tamir ücretlerinin bir kısmının ya da tamamının karşılanmasını sağlar. Kasko sigortasında yer alan İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM) teminatı sayesinde kaza sonucunda karşı tarafın hasarını kasko sigortası ile ödeme imkanı bulunmaktadır. Aracın arıza ya da hasar durumlarında sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu servislere götürülerek işlemlerin hızlıca halledilmesini sağlar.
Ev sahiplerinin ya da kiracıların evlerini ve ev içerisindeki eşyaları; yangın, su baskını, hırsızlık gibi risklere karşı koruyan bir sigorta türüdür. Ev içerisinde bulunan özel eşyalar da konut sigortası ile güvence altına alınmaktadır. Yalnızca kendi eşyalarınızın değil 3.kişilerin eşyaları da güvence altına alınmaktadır. Dolu, yağmur, kar gibi doğa olayları nedeniyle oluşan fırtına sonucunda eşyaların hasar görmesi nedeniyle oluşacak zararlar da konut sigortası kapsamına girmektedir.