Görüntülenme Sayısı 237
Su arıtma, suyun içilebilir hale getirilmesini ya da endüstriyel kullanıma uygun hale dönüştürülmesi sürecidir. Su arıtma süreci, suyun içerisinde bulunan mikroorganizmaların, kirlerin ya da istenmeyen kimyasal maddelerin uzaklaştırılmasını içermektedir. Su arıtma cihazlar, ev, işyerleri, fabrikalar gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Günümüz koşullarında oluşan su kirliliği, sanayileşme, iklim değişikliği ve hızlı nüfus artışı gibi nedenlerden dolayı su arıtma cihazları ihtiyaç haline gelmiştir. Ev ya da işyerlerinde musluktan akan şebeke suları boruların eskimesi ya da şehir sularının fazla klor içermesi nedeniyle kirli ve kireçli olabilmektedir. Bu nedenle birçok insan tarafından temiz ve sağlıklı su ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Su arıtma cihazları musluklardan akan suyu sağlıklı ve güvenli bir şekilde tüketebilmek için tasarlanmış ve günümüzde birçok kişi tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Su arıtma cihazı, suyun içerisinde bulunan çeşitli zararlı molekülleri, filtre yardımıyla sudan ayrıştırarak içme suyu haline getirmeye yarayan cihazlardır.
Su arıtma sistemi, suda bulunan tüm bakteri, kir ve zararlı olabilecek kimyasalları ayrıştıran bir sistemdir. Su arıtma sistemi ile kademeli bir şekilde suyun temizlenmesi ve sağlıklı bir şekilde tüketilmesi sağlanmaktadır. Su arıtma sistemindeki ilk aşama büyük gözeneklere sahip olan ön filtredir. Su, ön filtreden geçerek içerisindeki tortu, çamur gibi büyük partiküllerden ayrılır. Su arıtma sisteminde ikinci aşama; karbon filtresi ile klor gibi çeşitli kimyasalların ayrıştırılmasıdır. Karbon filtre sayesinde suda bulunan rahatsız edici koku ve tat arındırılır. Üçüncü aşamada su tekrar süzülerek dördüncü filtreye gönderilir. Dördüncü filtre suyu en küçük mikroorganizmalara kadar süzer ve suya geçme ihtimali olan tüm zararlı maddeleri yok eder. Saf ve mineral açıdan zengin olan su kullanıma hazır hale gelerek arıtma musluğundan akar.
Su arıtma cihazlarının birçok modeli ve özelliği bulunmaktadır. Su arıtma cihazlarını birbirinden ayıran en önemli özellik, bulunan filtre sayısı ve suyun arıtılırken kaç işlemden geçtiğidir.
Su arıtmada ilk aşama ön filtre işlemidir. Ön filtrelemede su, filtrede bulunan gözenekler sayesinde suda bulunan sağlığa zararlı maddeleri ayrıştırır. İkinci filtre aşamasında aktif karbon filtre kullanılmaktadır ve karbon filtre sayesinde suda bulunan kimyasallar ayrıştırılır ve kötü koku giderilir. Üçüncü aşamadaki filtreleme işleminde ise ilk aşamadaki gibi, su tekrar bir filtreleme işleminden geçer. Birçok su arıtma cihazında bu üç aşama bulunur ve bu aşamalar su arıtma cihazlarının standart özellikleridir. Dördüncü aşamada su mikroskobik boyuttaki organizmalardan ve zararlı maddelerden süzülür. Musluk suyu tüm bu aşamalardan sonra saf bir hal alır. Bazı kullanıcılar bu tadı beğenmedikleri için beş aşamalı su arıtma cihazlarını tercih etmektedir. Beşinci aşamada su, son filtre yardımıyla tatlandırılır kolay bir içim sağlar. 6 aşamalı su arıtma cihazın özellikleri arasında ise, suyu mineral açısından zenginleştirme işlemi bulunur. Magnezyum ve kalsiyum gibi insan vücudunun ihtiyacı olan mineraller ile suyun tadını ve kıvamını bozmadan suya eklenir. 7 aşamalı su arıtma sistemlerinde ise bu işlemlere ek olarak su moleküllerini küçültür ve içilecek olan suyun hücrelere daha kolay bir şekilde geçmesini sağlar. 8 aşamalı su arıtma cihazlarında ise su, kızılötesi ışınlardan ayrıştırılır. Böylece su, kan dolaşımını ve metabolizmayı tetikleyici bir rol üstlenir. 12 aşamalı su arıtma cihazları da sıkça tercih edilmektedir. Diğer aşamalara ek olarak suya vücut için önemli olan vitaminler kazandırılır ve böylece sindirim sistemine, saç uzamasına ve cilt güzelliğine katkıda bulunur.
Su arıtma cihazları içerisinde birçok filtre bulunmaktadır ve bulunan her filtrenin ayrı bir özelliği bulunur. Mineral filtre, alkalin filtre ve detoks filtre olarak birçok filtre seçeneği günümüzde oldukça popüler hale gelerek tercih edilmektedir. Birçok su arıtma cihazında 5 aşamalı filtre sistemi kullanılır bu filtreler aşama sıralarına göre şunlardır:
Su arıtma cihazlarında kullanılan her filtrenin belli özellikleri bulunmaktadır. Alkalin, mineral ve detoks filtreler sağlık açısından birçok olumlu etkiler göstermektedir ve bu sebeple günümüzde sıkça tercih edilmektedir. Su hayatta kalmak için temel unsurlardan birisi olduğu için tüketilen suyun kalitesinin artırılması sağlıklı bir bedene sahip olabilmek ve kemik erimesinin önlenmesi için çeşitli minerallerin alınmasını sağlamak açısından önemlidir.
Su arıtma cihazlarının zamanında değiştirilmeyen filtreleri, zamanla suyu sağlıklı bir şekilde arıtamaz ve bu da sağlığınızı tehdit eder. Filtresi zamanında değiştirilmeyen su arıtma cihazlarında, suyun tadı giderek değişir ve kötüleşir. Genellikle su arıtma cihazlarının filtreleri, 6 - 12 ayda bir olacak şekilde değiştirilmelidir. Ancak, kullanılan suyun yoğun kireç, klor gibi kimyasal maddeler içermesi ve su arıtma cihazının kullanım yoğunluğuna göre bu süre kısalarak 3 - 6 ayda bir şeklinde olabilir.
Su arıtma cihazları insan hayatında hayati bir önem taşıyan suyun, sağlıklı ve kaliteli olarak tüketilmesini sağlayan cihazlardır. Su arıtma cihazları günümüzde birçok işyerlerinde, evlerde ve restoranlarda kullanılmaktadır. Su arıtma cihazı sayesinde su zararlı kimyasallardan, bakterilerden ve kirlerden arındırılarak tüketilir. Ayrıca suyun pH dengesini sağlayarak tadının daha içilebilir kıvama gelmesine yardımcı olur. Çeşitli filtre seçenekleri ile mineral ve vitamin açısından zengin hale getirme imkanı sunar. Su arıtma cihazı fiyatları; cihazın markasına, modeline ve filtre seçeneklerinin artırılmasına göre değişiklik göstermektedir. Su arıtma cihazları 2024 yılında ortalama olarak 2500 TL ile 20.000 TL arasındadır.