Sürücü Kursu sektöründe 2024 yılına ait güncel fiyatlara aşağıdaki tablodan detaylı şekilde ulaşabilirsiniz.
Sürücü Kursu Fiyatları
₺9.000,00
₺18.500,00
Direksiyon Dersi Ücretleri
₺450,00
₺2.500,00
B Sınıfı Ehliyet Fiyatları
₺8.000,00
₺18.000,00
Ehliyet Harç Ücretleri
₺1.500,00
₺8.500,00
A Sınıfı Ehliyet Fiyatları
₺2.500,00
₺7.500,00
Sürücü Belgesi Yenileme Ücretleri
₺900,00
₺2.000,00
D Sınıfı Ehliyet Fiyatları
₺9.000,00
₺18.000,00
C Sınıfı Ehliyet Fiyatları
₺9.000,00
₺18.500,00
E Sınıfı Ehliyet Fiyatları
₺10.000,00
₺19.000,00
Sürücü Kursu Nedir?
Araç kullanmak isteyen bireylerin trafiğe çıkabilmeleri için sürücü belgesi almaları zorunludur. Bu süreç belirli aşamalardan oluşmaktadır ve her aşamada yasal gerekliliklere uygun olarak tamamlanmalıdır. Sürücü kursu veya diğer adıyla ehliyet kursu ehliyet sahibi olmak isteyen kişilerin belirli teorik ve sürüş eğitimleri aldığı yerdir. Sürücü kursunda verilen eğitimleri tamamlayıp sınavları başarı ile geçen kişiler sürücü belgesi yani ehliyet almaya hak kazanırlar.
Sürücü Belgesi/Ehliyet Nedir?
Ehliyet yani resmi adıyla sürücü belgesi, yetkili olan kuruluşlar tarafından verilen otomobil, otobüs, motosiklet gibi motorlu araçların kullanma yetkisini belirten taşıması zorunlu bir belgedir. Ehliyet sahibi olmayan hiç kimsenin trafiğe çıkması ve araç kullanması yasal değildir. Buna uymayan kişilere ise çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Sürücü belgesi 18 yaşını tamamlamış ve sürücü kursundaki teorik ve pratik eğitimlerini tamamlayarak sınavda başarılı olan her bireye verilen bir belgedir.
Ehliyet Nasıl Alınır?
Ehliyet sahibi olmak için öncelikle yetkili sürücü kurslarına başvurmanız gerekmektedir. Başvuruda bulunacak olan adayların 18 yaşından büyük ve sürücü olabileceğine dair sağlık raporunun olması gerekmektedir. Sürücü kursuna kayıt olduktan sonra teorik eğitimlere ve sürüş eğitimlerine katılmak zorunludur. Eğitimleri başarı ile tamamladıktan sonra belirli dönemlerde yapılan yazılı sınava katılarak en az 70 puan barajının geçilmesi ve sürücü eğitimleri eşliğinde yapılan direksiyon sınavının ise başarı ile tamamlanması gerekmektedir. Başarı ile tamamlanan sınav süreçlerinden sonra ehliyet, sürücü belgesi sahibi olunur.
Stajyer Ehliyet Nedir?
Stajyer ehliyet, yeni sürücü adayları için oluşturulan düzenlemeye göre ilk defa ehliyet yani sürücü belgesi alan kişinin stajyer sürücü olarak kabul edilmesi üzerine stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir. Stajyer ehliyet uygulamasında, sürücü adayının 2 yıl boyunca herhangi bir sebepten dolayı 75 ceza puanına düşmemesi ön koşulu bulunur. Stajyer ehliyet sahibi olan sürücünün 75 ceza puanına ulaşması sonucunda ehliyetine el konularak psikolojik durumunun belirlenmesi amacıyla çeşitli psikoteknik testlerinden geçmesi istenmektedir. Başarı ile geçen sürücüler tekrardan ehliyet kursuna giderek ehliyet sınavına girmeye hak kazanabilir.
Ehliyet Sınıfları Nelerdir?
Sürücü belgesi alabilmek için sürücü kursu eğitimlerini ve sınavlarını başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Ehliyet kursuna yazılmadan önce alınacak olan ehliyet sınıfı ile ilgili bazı şartlar bulunmaktadır. Her ehliyet sınıfı farklı bir araç sınıflandırmasına göre yapılmaktadır. Ehliyet sınıfları şunlardır:
- M Sınıfı Ehliyet: 2, 3, 4 tekerlekli taşıtların kullanımı için alınan ehliyettir. Yaş sınırı 16’dır.
- A1 Sınıfı Ehliyet: 2 ya da 3 tekerlekli ve 125 cc’yi geçmeyen motosiklet kullanmak isteyenlerin başvurması gereken ehliyet sınıfıdır.
- A2 Sınıfı Ehliyet: 2 tekerlekli motosikletlerde 35 kW, 3 tekerlekli motosikletlerde ise 15 kW’a kadar güç sınırı(beygir) bulunan motosiklet ehliyet sınıfıdır.
- A Sınıfı Ehliyet: Ağır motorlu 35 kW üzerindeki ve diğer tüm alt sınıftaki motosikletleri içerir.
- B1 Sınıfı Ehliyet: Motor gücü 15 kW’ı geçmeyen 4 tekerlekli motosiklet modellerini içeren ehliyet sınıfıdır.
- B Sınıfı Ehliyet: Otomobilleri ve küçük ticari araçları kapsar. B sınıfı sürücü belgesi ile M, F ve B1 sınıfında yer alan araçlar kullanılabilmektedir.
- BE Sınıfı Ehliyet: B sınıfında olan araçları römork ve dorse ile beraber kullanma yetkisi vermektedir. M, F, B1 ve B sınıfında yer alan araçlar ile kullanılabilmektedir.
- C1 Sınıfı Ehliyet: 7500 kg’a kadar olan kamyon ve çekici araçları kullanma yetkisine sahip olan ehliyet sınıfıdır. M, B, B1, F sınıfında olan araçlar da C1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.
- C1E Sınıfı Ehliyet: 12000 kg’a kadar olan ağır kamyon ve ticari araçlar için geçerli olan sürücü belgesidir. M, B, BE, B1, C1, F sınıfında olan ehliyetler de bu ehliyet ile kullanılabilir.
- C Sınıfı Ehliyet: Ticari taşımacılık yapılan ağır kamyonlar ve çekici araçları kapsayan ehliyet sınıfıdır. M, B, BE, B1, C1, C1E sınıfındaki araçlar da C belgesi ile kullanılabilmektedir.
- CE Sınıfı Ehliyet: Kamyon, tır ve otomobil kullanma yetkisine sahip olan ehliyet sınıfıdır. M, B, BE, B1, C1, C1E, C sınıfındaki araçlar da CE sürücü belgesi ile kullanılabilmektedir.
- D1 Sınıfı Ehliyet: Küçük ve orta boylu minibüsleri kullanma yetkisine sahip olan ehliyet sınıfıdır. M, B, B1 ve F sınıfı ehliyet sınıfında bulunan araçları da kapsamaktadır.
- D1E Sınıfı Ehliyet: Römork ve dorseli minibüs modellerini kapsayan ehliyet sınıfıdır. M, B, B1, BE, D1 ve F sınıfı ehliyet sınıfında bulunan araçları da kapsamaktadır.
- D Sınıfı Ehliyet: Yolcu taşımacılığı için kullanılan büyük otobüs ve minibüs modellerini kapsayan ehliyet sınıfıdır. D sınıf ehliyeti ile M, B, BE, B1, D1, F sınıfı ehliyet sınıfında bulunan araçları da kapsamaktadır.
- DE Sınıfı Ehliyet: D sınıfında yer alan araçlarla beraber römork kullanma yetkisine sahip olunan ehliyet sınıfıdır.
- G Sınıfı Ehliyet: İş makinalarını kapsayan ehliyet sınıfıdır.
- F Sınıfı Ehliyet: Traktör gibi tarım araçlarını kapsayan ehliyet sınıfıdır.
2024 Sürücü Belgesi Harç Ücretleri Ne Kadar?
- A1 sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 2.528,40 TL
- A2 sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 2.528,40 TL
- A sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 2.528,40 TL
- F sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 2.528,40 TL
- B sınıfı ehliyet (Engelli “B” sertifikaları da dahil) ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 5.165,40 TL
- B1, BE sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 7.803,53 TL
- C1, C1E, C, CE sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 7.803,53 TL
- D1, D1E, D, DE sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 7.803,53 TL
- G sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 7.803,53 TL
- M sınıfı ehliyet ücreti; harç, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı dahil 7.803,53 TL
Ehliyet Sınavın Kaç Kez Girilebilir?
Sürücü belgesi almak isteyip başarısız olduktan sonra birçok kişi tarafından ehliyet sınavına kaç kez girebileceği konusudur. Yazılı ve direksiyon sınavına toplamda 4 kez girme hakkınız bulunmaktadır. 4 direksiyon sınavından da kalınması halinde tekrardan ehliyet kursuna kayıt olmanız ve ücret ödemeniz gerekir.
2024 Sürücü Kursu Fiyatları Ne Kadar?
Sürücü kursu ücretleri, seçilen ehliyet kursuna, ehliyet sınıfına ve sunduğu ders saati imkanlarına göre değişiklik göstermektedir. hizmetJET aracılığı ile size en yakın sürücü kursuna ulaşarak en uygun fiyatlı ehliyet kursu ile iletişime geçebilirsiniz. Sürücü kurs fiyatları ortalama; A sınıfı ehliyet 7.000 TL ile 10.000 TL arasında, B sınıfı ehliyet 7.000 TL ile 12.000 TL arasında, C sınıfı ehliyet 8.000 TL ile 14.000 TL arasında, D sınıfı ehliyet 10.000 TL ile 16.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.