Görüntülenme Sayısı 229
Terzi; giysileri tasarlayan, dikiş diken, yama ve dikim gibi birçok işlemi yapan kişidir. Terzilik, sadece giysileri dikmek ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda giysilerin tadilatını yapma, kişisel ölçülere göre kıyafet dikme ya da onarma gibi çeşitli kumaşlar ile çalışan kişidir. Terziler, kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda, kişiselleştirilmiş giysiler üreterek hem estetik hem de işlevselliği açısından müşteri memnuniyeti sağlar.
Terzilik, yüzyıllardır var olan ve kişilerin giysi ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan bir zanaattir. Terzilik, hem geleneksel hem de modern giyim ihtiyaçlarını karşılamak üzere geniş bir yelpazede hizmet sunar. Terzi; giysi tasarımı, dikim, onarım, tadilat gibi birçok işlem yapmaktadır. Terziler, müşterilerinin istek ve ölçüleri doğrultusunda giysileri tasarlayarak, diker. Tasarım aşamasında giysilerin kesimi, modeli ve detayları terziler tarafından belirlenir. Dikim işlemi, kumaşın kesilmesi ve çeşitli dikiş tekniklerinin uygulanmasını içermektedir. Giysilerde zamanla oluşan aşınmadan kaynaklı yırtık, sökük gibi sorunlar terziler tarafından onarılmaktadır. Terziler, doğru ölçü alımı ve bu ölçülere uygun kıyafetlerin yeniden şekillendirilmesi konusunda uzmanlaşmış kişilerdir bu sebeple kişiye özel giysi üretimi konusunda önemli bir rol oynamaktadır.
Terzi olmak için gereken bazı unsurlar bulunur. Bunlar:
Bunların haricinde, terzi olmak isteyen kişiler bir terzinin yanına çırak olarak çalışmaya başlayarak işin inceliklerini ve detaylarını öğrenebilir. Daha sonrasında kendi dükkanını açmak istediğinde ise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından verilen kalfalık ve ustalık belgeleri ile kendi terzi dükkanını açabilir.
Terzi olmak isteyen kişiler dilerse, MEB tarafından alınan ustalık ve kalfalık belgeleri ile kendisine ait olan bir terzi dükkanı açabilir. Bunların haricinde terziler; tekstil atölyelerinde, konfeksiyonlarda, moda evlerinde, terzi dükkanlarında, tekstil üretim firmalarında, mağazalarda görevlerini icra edebilirler.
Yüzyıllardır insanların temel ihtiyaçları arasında olan giyinme ihtiyacı, günümüzde artan nüfus yoğunluğu, talep, sanayileşme gibi faktörler ile beraber terzilere daha çok ihtiyaç duymasını sağlamıştır. Mağazalardan alınan kıyafetler bazen kişinin vücut ölçüsüne uyum sağlamamaktadır ya da çok sevdiğimiz pantolonda küçük tadilatlara ihtiyaç duyulabilmektedir. Günümüzde birçok insan güvenilir ve en iyi terziyi bulmak için pek çok araştırma yapmakta. Kişinin istek ve talepleri doğrultusunda istenilen tasarımın yapılabilmesi için en yakın terziye hizmetJET aracılığı ile ulaşabilirsiniz. hizmetJET bünyesinde bulunan en iyi ve en yakın terziler ile güvenilir hizmet alabilir ve giysilerinizin tadilat, onarım, dikim gibi birçok ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Terzilerin giysi üretimi, tasarımı, onarımı ve dikim işlemlerinde kullandığı birçok alet bulunur. Terzinin kullanmış olduğu aletler, giysi dikim sürecinin tüm aşamalarını kapamaktadır. En çok kullanılan terzi aletleri şunlardır:
Terzi fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Kıyafet dikimi, tadilat, onarım, tasarım gibi hizmet türlerinde kullanılan kumaşın kalitesine, giysinin modeline ve terzinin tecrübesine göre terzi fiyatları değişiklik göstermektedir. Terzi ücretleri; bir terzinin elbise dikimi için talep etmiş olduğu ücret, yalnızca kumaşın türüne ya da tasarımın zorluğuna değil aynı zamanda dikim sürecinin getirdiği iş gücüne ve terzi emeğine de bağlıdır. Pantolon paçası dikimi, yama gibi temel tadilat işlemleri basit onarım gerektiren işlemler olduğu için daha düşük ücretlere tabi tutulur. Fakat yeni bir giysi tasarımı ya da dikimi daha yüksek maliyetler içermektedir. Terzi fiyatları; terzi dükkanının bulunduğu lokasyona, dikim işlemine, terzi tecrübesine göre değişiklik gösterir. Terzi fiyatları ortalama olarak 150 TL ile 2500 TL arasında değişiklik göstermektedir.